“Érzem, hogy szeret, abból ahogyan hozzám ér.”

Az érintés egyik legfontosabb üzenete a szeretet mindennapos kifejezése. Hogy miért van ebben kiemelt szerepe, és miért múlhat ezen a hosszútávú boldogságunk?  Kiderül az alábbi cikkből.

 

Az öt emberi szeretetnyelv

felismerését Gary Chapmannak köszönhetjük, aki párkapcsolati pszichoterapeutaként szerezte meg a modell alapjául szolgáló tudását. Chapman szerint az emberek csak akkor tudnak boldog kapcsolatban élni, ha érzik, hogy a párjuk szereti őket. A szeretet kifejezésére azonban öt különböző nyelvet talált, melyek közül egy vagy akár egyszerre kettő is kiemelkedően fontos lehet számunkra.

Lehet egy biztató szó, egy érintés, egy szívesség, egy apró ajándék vagy közös élmény ami kifejezi, hogy fontosak vagyunk a másik számára. Ha magunkba tekintünk, ismerős helyzet lehet, amikor elbeszélnek ezek a nyelvek egymás mellett. Például gondolhatjuk, hogy hiába hoz a párunk figyelmes ajándékokat, ha képtelen akárcsak kézen fogva végigmenni velünk az utcán. Vagy sosem ölel meg, amikor nehéz napunk van, pedig olyan jól esne, az többet érne minden szónál.

 

Ha ismerős érzések ezek, az azért van, mert neked is az érintés a legfontosabb szeretetnyelved.

Esetleg a párod panaszkodik ezek hiányára? Akkor is érdemes megtudnod, mit jelent ez és mekkora hatása van az életedre. Chapman arra a következtetésre jutott a számos hozzá járó pár problémái kapcsán, hogy az embereknek nagyon nagy szüksége van az érzelmi feltöltődésre, amit egymástól remélnek. Ezt legegyszerűbben a saját szeretetnyelvükön keresztül kapják meg, akkor élik meg igazán, hogy szeretve vannak. Például elég ölelést kapnak ahhoz, hogy elégedettek és boldogok legyenek. Természetesen mindenkinek szüksége van ölelésre, de van aki számára ez fejezi ki legjobban, hogy a másik fél szereti őt.

A különbségek azonban bonyolítják a helyzetet, hiszen amikor egy pár két tagja eltérő nyelvet beszél, és már túl vannak a kezdeti rózsaszín ködön, akkor hiába mondják egymásnak, hogy szeretik a másikat, ha az nem érti azt a nyelvet. És cserébe azt sem ismerik fel, hogy a saját szeretetnyelvüket kérjék a párjuktól, míg a másik fél szeretetnyelvét ismerve, azon a nyelven adják a másiknak át, hogy mennyire fontos számukra az illető.

 

Ha neked az érintés a szeretetnyelved, mondd el, mennyire fontos neked a simogatás, az ölelés, vagy akár a csók, nem csak intim helyzetekben.

Ahhoz, hogy tisztában legyél az érintés nyelvével, számos módszert találsz, hiszen ez mindig tanulható és fejleszthető a masszázstól kezdve a táncon át az önismeretet és testtudatot fejlesztő gyakorlatokig, vagy épp a testen keresztül érzések gyökeréig hatoló bodywork módszeréig. És ahogy ígértem, arról is szólok, hogy ez mégis miért fontos. A hétköznapok taposómalmában kell egy meghitt oázis, ahol mindig megpihenhetünk és feltöltődhetünk, s nincs is szebb annál, ha mindezt a párunkkal egymásnak tudjuk biztosítani. Ideig-óráig pótolhatjuk ezt más forrásokból, de egy stabil kapcsolatban képesnek kell lennünk egymásból töltekezni. A töltekezés az egymásra figyelésen túl arról is szól, hogy képesek vagyunk egymásnak úgy adni, ahogyan szüksége van rá.

Az érintés minden kapcsolatban elmélyíti a összetartozást, az intimitást. Nem csak a hálószobára tartozik, hogy gyöngéden megsimítsuk a párunk arcát, nyakát, kezét. Az érintés mesterei pedig örökké figyelnek és tanulnak, ahonnan csak lehet. De természetesen nemcsak a párkapcsolatban, minden kapcsolatban töltekezhetünk, és minden közeli kapcsolatunkban jó hasznát vesszük, ha megtanulunk a másikkal kommunikálni a neki megfelelő módon. Akár a saját szeretetnyelvünk, akár szeretteinké az érintés nyelve, ideje vele közelebbről megismerkedni, hiszen mindenkire az elsődleges szeretetnyelve hat a legmélyebben.